Agrokomplex popiera rušenie Slovenského poľnohospodárskeho múzea

14.03.2013 Nitra

Nitra 14. marca (TASR) – Štátny podnik Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra poprel informácie o údajnom rušení Slovenského poľnohospodárskeho múzea (SPM). Tie sa začali šíriť potom, ako došlo k zníženiu mzdových nákladov, z ktorého vyplýva prepustenie približne ôsmich pracovníkov. Podľa informácií, ktoré začali kolovať na verejnosti, mala stáť za zrušením múzea snaha o predaj lukratívnych pozemkov, na ktorých stojí.

Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra dnes vo svojom vyhlásení uviedol, že činnosť SPM bude aj naďalej pokračovať v zmysle zakladacej listiny. Tá Agrokomplexu ukladá úlohu zabezpečovať nielen podnikateľskú, ale aj verejno-prospešnú činnosť, ktorá súvisí so zabezpečovaním činnosti múzea. To je odborne zamerané na dokumentáciu agrárnych dejín, na zber materiálov, reštaurovanie kultúrnych pamiatok a prevádzkovanie Nitrianskej poľnej úzkorozchodnej železnice.

„Verejno-prospešná činnosť je finančne krytá a zabezpečovaná výlučne zo zdrojov vytvorených podnikateľskou činnosťou štátneho podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. Od 1. marca 2013 bolo vytvorené stredisko SPM so samostatným vedúcim. V praxi to nemá žiadny vplyv na činnosť SPM. Jeho doterajší riaditeľ nebol odvolaný, pretože nebol oficiálne ani menovaný,“ uvádza sa v stanovisku. Riaditeľstvo Agrokomplexu navyše pripomína, že od marca sú múzeu určené aj ďalšie úlohy. „Povinne zabezpečiť aktívnu prezentáciu SPM na každej výstave organizovanej štátnym podnikom Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. V strednodobom časovom horizonte sa rozšíri činnosť múzea výlučne o komerčné a ziskové aktivity, ktoré sa tu zatiaľ neorganizovali. Cieľom je využiť v maximálnej miere priestory, ktoré má SPM k dispozícii. Múzeum má všetky predpoklady a finančné zázemie na to, aby sa prezentovalo prostredníctvom výstav oveľa aktívnejšie ako dosiaľ,“ uvádza sa v stanovisku Agrokomplexu.

Aktivity múzea, ktoré neprinášali ekonomický efekt, sa budú postupne utlmovať. Pôjde predovšetkým o činnosť Hospodárskeho dvora a pestovanie poľnohospodárskych plodín. „Neexistuje žiadna obava o útlme činnosti SPM v súvislosti so znížením jeho rozpočtu na rok 2013. Rozpočet zodpovedá možnostiam, ktoré dokáže ďalších 170 zamestnancov štátneho podniku v dnešnej ťažkej ekonomickej situácii vyprodukovať a zabezpečiť pre múzeum. To má za úlohu začať vykonávať podnikateľské aktivity, ktoré terajší počet zamestnancov SPM dokáže zabezpečiť,“ konštatuje sa v stanovisku. Vedenie Agrokomplexu zároveň pripomína, že nie je vlastníkom, ale iba správcom pozemkov pod SPM, takže ich nemôže predávať. „Neexistuje žiadna štúdia ani projekt o inom využití pozemkov,“ píše sa v reakcii podniku.
 

Vyberte región